top of page

DOULA OLARAK SUNDUĞUM DESTEK İÇERİĞİ

Güncelleme tarihi: 29 Nis 2021


Sevgili Anne ve Baba Adayı,

Öncelikle "Doula kimdir?" sorusuna uzanalım: “Doula” kelimesi

(dula diye okunur),

eski Yunancada

“hizmet eden kadın” anlamına gelir.


Günümüzde ise, doğumdan önce, doğumda ve lohusalıkta, anneye ve ailesine fiziksel, duygusal ve bilgisel destek veren eğitimli ve tecrübeli kadını anlatmak için kullanılıyor. Aslında halk arasında gayet iyi bilinen ve kabul görmüş bir inanışa göre, birikimleriyle doğum sırasında annenin yürüdüğü yolu ona sunduğu destek ve bilgiyle aydınlatıp korkularıyla baş etmesine yardımcı olan destekçi bir kişinin varlığı anneyi rahatlatmaktadır. Bu destekçi kişi; yeri geldiğinde annenin eşi, bir aile yakını ya da arkadaşı olabilmektedir. Doulanın farkı ise bu işin eğitimini alarak, daha tanımlı ve profesyonel uygulamalara dayandırarak yapmasıdır.

Araştırmalar, doğumlarında destek alan kadınların doğumlarının daha kısa ve kolay olduğunu, sezaryen, forseps, vakum ve epizyotomi oranlarının azaldığını, ağrı kesicilere ihtiyacın azaldığını, bebeklerin daha sağlıklı ve kolayca emdiklerini ve doğum sonrasında ailelerinin daha kolay bir geçiş dönemi yaşadıklarını gösteriyor. Tüm bunlarla birlikte ayrıca doğum tecrübesinin daha pozitif bir anı olarak algılandığı gözlenmiş ve annenin kendi bedenini daha güçlü ve dayanıklı olarak gördüğü tespit edilmiştir.


Bir Doula Doğum Yolculuğundaki Kadına Nasıl Destek Olur?

Doula, bir kadının bedenine ve kendi bebeğini dünyaya getirebilme gücüne inanır ve bunu desteklemek için rahatlatıcı pozisyonlar önerir, masaj yapar, meditasyon ve nefes teknikleri kullanır. Anneyi ve babayı cesaretlendirir.

Doula, doğumu annenin hayatı boyunca hatırlayacağı kutsal bir tecrübe olarak görür ve bu hatırayı kadının doğum ile ilgili kararlarını destekleyerek korumaya çalışır.

Doula, gebelerin hastane prosedürlerini anlayabilmelerine de destek olur.


Doula ile Ebe arasındaki fark nedir?


Ebeler ve doğum hemşireleri, doğumun tıbbi - teknik tarafında uzman olmalarını sağlayan medikal eğitim alırlar. Doula’nın medikal eğitimi olmadığı için bebeğin kalp atışını dinlemez, muayene etmez ve ilaç vermez. Doula’lar, doğum hemşirelerinin ve ebelerin yoğunlukları sebebiyle genellikle yeterli zaman ayıramadıkları gebeye kesintisiz fiziksel, duygusal ve bilgisel destek vermek için oradadırlar.

Doulalar genel hastane prosedürlerini ve müdahalelerini olduğu kadar, bunların doğum yapan kadınlar ve bebekleri üzerindeki etkilerini anlamak üzere eğitim almışlardır. Ancak bu bilgiyi önerilen müdahalelere karşı objektif bir bakış açısıyla sadece kadınları ve ailelerini desteklemek için kullanırlar.

Peki Neden “Doula” diyoruz ama “Doğum Koçu” demiyoruz?

En önde gelen doula organizasyonu olan Kuzey Amerika Doula Derneği (DONA), kuruluş aşamasında “koç” kelimesinin betimlediği şeyin doula’nın gerçek rolünü anlatmadığına karar vermiştir.


Kadın nasıl doğuracağını bildiğinden ona koçluk yapmak yerine, destek olup süreci bebeği ile birlikte yönetmesine alan açtığımız için Doula'ya Doğum Destekçisi demenin daha uygun bir tanım olduğuna inanıyorum.


Bir doula, doğum yolculuğundaki kadına sunduğu desteği, yeri geldiğinde doğum ekibindeki doktora ve ebeye de destek olmaktadır.



Doğumunuza Katılan Bir Doula - Doğum Destekçisi Neler Yapar?

Doulanın en temel görevi doğum yapan kadının ihtiyaç duyduğu kutsal ve mahrem alanı korumaya ve arzu ettiği bir doğum yaşamasına yardımcı olmaktır.

Bir doula ayrıca aşağıda belirtilen konularda anne ve babaya destek olur:


  • Doğumunuzla ilgili planlarınızı yaparken sizi seçenekleriniz hakkında bilgilendirir ve seçimlerinizi destekler.

  • Doğumunuzun başından sonuna kadar sizinle birlikte olur. (İş tanımı gereğince doktorunuz veya ebeniz bunu yapamaz.)

  • Genel hastane prosedürlerini anlamanıza ve bilinçli kararlar vermenize yardımcı olur.

  • Doğumun çeşitli süreçlerinde evde veya hastanede sizi fiziksel olarak rahatlatır. Mesela, özel masajlar yaparak, sizin için en rahat ve faydalı pozisyonlara girmenize yardımcı olarak, nefes egzersizlerini beraberce yaparak, sizi duşa sokarak vs.

  • Etrafınızdakilerle iletişiminizde bir aracı rol alıp, ihtiyacınız olan sükuneti korumanıza yardımcı olur. Bu yoğun deneyim içerisindeki sükunetini koruyarak kendinize olan güveninizi arttırır, her şey yolunda giderken her şeyin yolunda gittiğini fark etmenizi sağlar.

  • Eşinize destek olup, onun istediği oranda doğum deneyiminize katılmasına yardımcı olur.



Doula Ne Yapmaz?

Bir doula, anne ve baba için karar vermez. Ayrıca, herhangi bir prosedür için anne adına bir teklifte bulunmaz. Sadece annenin kararlarını destekler ve gerektiğinde ona doğum planını hatırlatır.

Doula medikal prosedürler uygulamaz. Sağlık profesyonellerinin yaptığı işlere müdahale etmez.

Doula sizin adınıza konuşmaz ama, şartlar el verdiğince, sesinizin duyulmasına yardımcı olur. Doulanız Olduğumda Benim Sunacağım Hizmetler:

Doğum Öncesi Öncelikli amacım sizin ihtiyaç ve önceliklerinizi öğrenmek, herhangi bir kaygı ya da korkunuz varsa bunu bilmektir. Bu şekilde en iyi nasıl çalışabileceğimizi de beraberce planlayabiliriz.

Doulanız olarak, doğum öncesinde 4- 5 kere sizinle buluşmayı planlıyorum. Ziyaretlerimden bir tanesi rutin doktor kontrollerinden birinde size eşlik etmek olacaktır. Böylece doktorunuzla tanışma imkanım da olacaktır. Tahmini doğum tarihinizin iki hafta öncesinde ve iki hafta sonrasına kadar sizin için hazır olarak bekleyeceğim. Bu zaman dilimi içerisinde doğumunuza katılamayacağım tarihler varsa bunları anlaşmamız esnasında konuşmuş olacağız ve o dönemde size hizmet edecek olan - beraber çalıştığım- yedek doulanızla tanıştırmış olacağım.

Bu dönemde bana ayrıca telefon, whats app ya da e-mail ile ulaşabilirsiniz. Verdiğim doula desteği ile beraber, 8 veya 12 saatlik paketler halinde doğuma hazırlık rehberliği de veriyor olacağım. Doğuma Hazırlık Rehberliği buluşmalarımız bireysel olarak verilmekte olup, eş katılımının da olması önerilmektedir.


Doğum Esnasında Size kesintisiz olarak fiziksel ve duygusal destek vereceğim. Bunların hepsini bir blog sayfasında sıralamak mümkün değil ama bazıları şöyle:

Bedeninizin ihtiyacına göre pozisyon değişiklikleri önermek, nefes tekniklerini hatırlatmak, masajla destek vermek, eşinizin tercih ettiği oranda doğum sürecine katılmasını desteklemek vs.


Aile olarak sizin vereceğiniz kararları desteklemek ve bu süreci rahatlık ve huzur içinde geçirmenize yardım etmek en büyük amacım olacaktır. Geleceğim yere bağlı olarak, - şehir koşullarını göz önünde bulundurarak- size ulaşmam için en az bir saate ihtiyacım olacaktır. Doğumunuzun başladığını hissettiğiniz anda bana haber vermenizi o yüzden tercih ederim. Olağandışı bir durum olmadığı sürece, doğumunuzun başından sonuna, bebek doğana ve ilk emzirmeniz bitene kadar sizinle olacağım. Doğumdan Sonra Doğum paketine dahil lohusa hizmetlerim hemen doğumun sonrasında başlamaktadır. Doğumu takip eden ilk hafta içinde sizi ziyaret ediyor olacağım ve lohusalığın ilk 40 günündeki destek ihtiyacınız için yanınızda olacağımı da bilmenizi isterim.

Lohusa doulası olarak, anneliğe alışırken ihtiyacınız olan duygusal desteği vermeye hazır olacağım ve emzirme danışmanlığı ihtiyacınızda,

- talep ederseniz - sizi güvendiğim bir emzirme danışmanına yönlendireceğimi de bilmenizi isterim.


Desteği tam anlamıyla hisseden kadının önünde sizce zorluk olabilir mi?

Bir düşünün doğmayı bilen bir bebek ve her anlamda tam ve kesintisiz bir şekilde desteklenerek doğurmayı bilen bir kadın var; yolculuk nasıl keyifli olmasın ki...


Eğer doula desteği almak istersen; Instagram profilimdeki linkteki formu doldurabilir ya da DM yolu ile mesaj atarak bana ulaşabilirsin sevgili anne adayı!


Instagram: @atelier.doula

Mail: defnearikan@atelierdoula.com



20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page